У МАЈУ КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА НОВУ БИБЛИОТЕКУ

Opstina UB | biblioteka2_1644579123.png

У МАЈУ КАМЕН ТЕМЕЉАЦ  ЗА НОВУ БИБЛИОТЕКУ

 

У текућој години, Градска библиотека „Божидар Кнежевић обележава век и по од отварања Читаонице убске, на чијим темељима је настала ова најстарија институција културе у општини. Располаже фондом од око 55.000 наслова, нуди савремен систем рада у електронској бази и мноштво садржаја који нису везани само за основну делатност, али се већ деценијама суочава са недовољним и неадекватним простором. Први кораци за превазилажење тог проблема уследиће половином године, када ће започети радови на изградњи новог здања библиотеке. Биће позиционирано у центру Уба, иза зграде познатије као Матична служба, у делу поред Катастра. Велики подухват за вредан јубилеј – 150. рођендан тамнавске куће књига, најавио је председник општине Уб Дарко Глишић.  

- Донели смо одлуку да обезбедимо новац и изградимо библиотеку какве овде нема и која ће бити према мери својих потреба и свог угледа. Рокови су јасни, за месец дана расписујемо тендер, у мају ћемо положити камен темељац и у периоду не дужем од 12 месеци завршити репрезентативну грађевину. Било је неколико идејних решења, а ми смо се одлучили за једно авангардно, које обезбеђује адекватан и савремен радни амбијент за несметано обављање делатности Градске библиотеке, али и најбоље пристаје свим будућим садржајима. јер је она и место окупљања за све узрасте и светионик културе. Најмлађи, као и остали грађани привржени књизи и свему ономе што чини библиотеку, имаће комфор и објекат који ће бити погодан за широк спектар културних, уметничких и радионичких програма, пошто ће поседовати потребан простор. Имаће чак и мали амфитеатар, који ће омогућити да се догађаји одвијају и напољу, рекао је Глишић уз напомену да су почетку реализације ове инвестиције претходиле озбиљне и вишемесечне припреме.

Додао је да градећи нову библиотеку, локална самоуправа даје допринос очувању непокретног културног наслеђа и подизању квалитета културног живота града, а младим нараштајима шаље јасну поруку да читање и коришчење библиотечких услуга треба да им буду навика од најранијег детињства.

„По окончању радова, реконструисаћемо и улицу у којој ће се налазити будућа библиотека и уредити окружење, што ће овај део центра града учинити прелепим, навео је Дарко Глишић.

Према његовим речима, садашња зграда Градске библиотеке „Божидар Кнежевић, која је споменик културе, остаће у функцији, неће мењати изглед „сем мањих унутрашњих интервенција за неке намене унутар библиотечких послова.

Драгана Недељковић


Галерија


Повезане вести