Инфраструктура

Opstina UB | opstina-ub-83.jpg

Преко путева, општина је повезана са магистралним путевима М-4, М-21, М-22 и М-19, а преко њих и са свим осталим градовима у Републици Србији. Према подацима из 2004. године (Википедиа), дужина путева износила је 244 км, од тога 197 км путева са савременим коловозом.
 
Путна мрежа је у добром стању, а у наредним годинама планирано је њено проширење и побољшање.
 
Кроз територију општине пролази индустријски железнички колосек који служи само за привредну делатност и којим се од површинских копова лигнита "Колубара", а градско насеље Уб налази се на 6 км од железничке станице у Лајковцу, на прузи Београд-Бар.
 
Аеродром "Никола Тесла" Београд удаљен је око 50 км. Посебно су битне могућности развоја саобраћаја и делатности које прате саобраћај, а могу бити остварене изградњом аутопута Београд – Јужни Јадран, који пролази крај Уба.

Подручје општине Уб је делимично покривено мрежом телекомуникационих капацитета. Према подацима Републичког завода за статистику, у 2007. години било је 8.920 претплатника.

Индустријска зона се налази на површини од 70 хектара и смештена је поред недавно реконструисаног пута Уб-Обреновац-Београд. Потпуно је комунално опремљена, а тренутно у зони послују предузећа “Термоелектро”, “Еуро Тимбер”, “Трудбеник”...

Општина Уб одобрава послодавцима субвенције за новоотворено радно место у износу од 200.000 до 250.000 динара, у зависности од категорије лица које се запошљава. Више од 15 послодаваца већ је искористило ову могућност и на тај начин запослило преко 70 особа са евиденције Националне службе за запошљавање током првог месеца примене ове подстицајне мере.


Дужина путева у км

Површина км2

Дужина путева у км по км²

Р. Србија

38.436

88.361

0,43

Општина  

255

456

0,56


Повезане странице