Препорука за рад угоститељским објектима а посебно оне мере које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2
Влада Републике Србије донела је Одлуку о посебним мерама пружања услуга у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића у угоститељским објектима и продају хране за ношење и која гласи :
Почев од 4. маја 2020. године правна лица и предузетници који обављају делатност у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића ту делатност, односно пружање услуга могу да обављају, односно да послуживање корисника врше и непосредно у затвореном простору и у простору организованих башти на отвореном – уз примену превентивних мера прописаних овом одлуком и утврђених актом послодавца.
Правна лица и предузетници (послодавци) који пружају услуге у делатностима дужни су да, у односу на запослене и кориснике услуга, примене све превентивне мере од утицаја на безбедност и здравље запослених и корисника услуга, а посебно оне које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 (организовање процеса рада који обезбеђује одржавање социјалне дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање два метра, обавезну дезинфекцију мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски и рукавица од стране запослених – за пружање услуга на отвореном, као и додатне мере, ограниченог броја лица у просторији, а у случају мањег растојања од два метра између корисника пружање услуга уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере, обавезну дезинфекцију просторија и подова, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски и рукавица и од корисника услуга – за пружање услуга у затвореном простору).
У складу са Одлуком о посебним мерама пружања услуга у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића у угоститељским објектима и продају храну за ношење , Општина Уб је издала препоруку за ограничавање радног времена угоститељских објеката:
Рад угоститељских објеката организовати тако да се рад одвија у у временском интервалу:
• Од 7 часова ујутру до 17 часова поподне ( док траје забрана кретања становништва рад угоститељских објеката се треба организовати тако да се рад заврши најкасније један сат пре почетка забране кретања становништва)
Правна лица и предузетници (послодавци) могу, у складу са горе наведеном препоруком да самостално одреди радно време у наведеним временском интервалу.