Покренута услуга „Помоћ у кући”

19/09/2019 Вести Акције Актуелно
Opstina UB | opstina-ub-DSC_0020_1560158547_1568894418.jpg

    На територији убске општине од 2. септембра спроводи се пројекат из области социјалне заштите „Помоћ у кући”, који са 4,5 милиона динара финансира Министарство за рад, борачка и социјална питања. У наредних девет месеци, односно до 31. маја следеће године, колико траје пројекат, старим, болесним и немоћним житељима убске општине, услугу помоћи у кући бесплатно ће пружати шест обучених геронтодомаћица. Корисници могу да рачунају на помоћ у набавци основних животних намирница и лекова, обављању елементарних кућних послова, одржвању хигијене, али и друштву и разговору који често више значе од материјалне подршке.

    Наведеном услугом тренутно је обухваћено 60 Тамнаваца, а одабир и процену потреба корисника извршио је Центар за социјални рад, у сарадњи са председницима Савета месних заједница.

    Уз подсећање да је исти пројекат у убској општини реализован и раније, у периоду од 2007. до 2014. године, директорка Центра, Снежана Петровић истиче да је сада поново доступан на опште задовољство корисника.  

    -Услуга подразумева помоћ у задовољавању свакодневних животних потреба у домовима одраслих и старијих корисника, који немају довољну негу и помоћ, а усмерена је на самачка домаћинства, кориснике са отежаним кретањем, социјалним укључивањем и слично. Њен циљ је да старе особе, које су лишене породичног старања, што дуже остану у свом окружењу, на које су навикли, и у свом дому, који им пружа сигурност, како би  се одложио њихов одлазак у старачке домове. Геронтодомаћице су са подручја наше општине и већина је била укључена у наше раније пројекте помоћи у кући. Оне су обучене, имају лиценце за рад и искуство, тако да ће свој посао квалитетно обављати, а њихова канцеларија налазиће се у просторијама Центра за социјални рад, објашњава Снежана Петровић.

    Заменик председника општине Уб Александар Јовановић  Џајић изражава уверење да ће услуга помоћи у кући очувати и унапредити квалитет живота угрожених категорија становништва.

    „Сматрам да је од великог значаја што је ова услуга поново доступна нашим суграђанима, јер ће умногоме олакшати живот онима којима је подршка неопходна, а то су стари, болесни, непокретни и немоћни, који немају никога да им помогне. Због тога се надам да ћемо и следеће године добити средства за реализацију овог пројекта, изјавио је Александар Јовановић  Џајић.

    Сви грађани убске општине који имају потребе за услугом помоћи у кући, а нису се нашли на досадашњем списку, треба да се јаве Центру за социјални рад, како би били уписани на листу чекања за услугу у наредном периоду.

    Према решењу Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки, вршиоци услуге на терену су Удружење грађана „Срцем за наш градиз Параћина и  Удружење грађана „Женска иницијатива” из Трстеника са најнижом понуђеном ценом.

Драгана Недељковић


Повезане вести