Почела изградња Музеја фудбала на „Школарцу”

Opstina UB | Untitled_1573734133.jpg

    Стара идеја да Уб добије Музеј фудбала коначно ће се остварити. Првих новембарских дана, на реновираном комплексу Спортско-рекреативног центра „Школарац  започела је градња  будућег Музеја, у чијем приземљу су предвиђене свлачионице. Нова зграда простираће се на 565 квадратних метара,  а планирано је да комплетно буде завршена до пролећа. Реч је о инвестицији вредној 39 милиона динара, коју заједнички финансирају Министарство омладине и спорта, Министарство трговине, туризма и телекомуникација и локална самоуправа.

    Музеј фудбала, посвећен Ратку Чолићу, Драгану Џајићу, Душану Савићу, Немањи Матићу и Радосаву Петровићу, државним репрезентативцима Југославије и Србије које је изнедрио тамнавски крај, биће јединствено туристичко одредиште у ширем окружењу, рекао је председник убске општине Дарко Глишић поводом почетка радова.

-Музеј фудбала биће ултрамодерно здање, потпуно уклопљено у целину „Школарца, где смо завршили реновирање свих постојећих спортских терена, изградили и неке нове, од којих је свакако најзначајније велико фудбалско игралиште са вештачком травом. Ако је све комплетно обновљено и урађено по најавишим стандардима, онда је ред и да ова грађевина буде лепа и модерна. Пошто је Музеј посвећен петорици фудбалских асова, који су прославили Уб, замолићемо их да нам уступе своју опрему, трофеје, реквизите и све остало што представља успомену на велике тренутке у њихови каријерама. Ти предмети, као и написи из домаће и стране штампе и фотографије чиниће сталну поставку. Надам се да ће Музеј привући људи да га посете и виде да је Уб, не случајно, колевка фудбала у овом делу Србије, ако не и у читавој земљи, јер нема пуно места која су изнедрила толико државних репрезентативаца, нагласио је Глишић.

    Радови на овом објекту подељени су у две фазе. Прва ће бити завршена до краја године и обухвата изградњу свлачионица у приземљу, а друга до марта, када ће бити подигнут и спрат, са излагачким простором Музеја фудбала и великом терасом оријентисаном ка новом фудбалском терену, одакле ће моћи да се прате утакмице.

У наредних месец дана, на „Школарцу би требало да буде изграђена прилазна саобраћајница са тротоаром, док ће остали приступни путеви бити уређени када се заврши зграда Музеја фудбала.

- „Школарац  је бисер нашег града, који смо реконструисали и дали му нови живот, а са изградњом Музеја фудбала, полако заокружујемо пројекат обнове овог спортско-рекреативног центра, који ће комплетно бити покривен видео надзором, изјавио је први човек општине.

Према Глишићевим речима, постоји идеја да се на том комплексу изгради и балон сала, како би се „растеретила Спортска хала, коју користе готово сви спортски клубови за тренинге, али и многи грађани за рекреацију и где се одржавају бројне утакмице и манифестације.

Драгана Недељковић


Галерија


Повезане вести