ОБАВЕШТЕЊЕ ГРАЂАНИМА ОПШТИНЕ УБ

Opstina UB | СЛИКА ПОПИС_1664343770.png

Обавештава се становништво да ће се Попис становништва, домаћинстава и станова спровести у периоду од 1. до 31. октобра 2022. године. Податке прикупљају пописивачи напосредно од грађана, методом интервјуа, користећи преносиве рачунаре (лаптопове). Прикупљени подаци, користиће се искључиво у статистичке сврхе и не могу да се уступају другим правним и физичким лицима. Посебно значајно, прикупљени подаци, не могу да се употребљавају у сврху утврђивања обавеза грађана, нити као доказ за остваривање права грађана. Сва физичка и правна лица која обављају послове у вези са Пописом, дужна су да чувају као тајну све податке прикупљене од пописаних лица.

Попис има велики значај, јер се њиме прикупљају подаци од најнижег територијалног нивоа (насељено место, делови насеља) што пружа податке о специфичним групама становништва-пол, старост, образовна структура, економска активност. Тиме се постижу следећи циљеви:

-годишња процена броја становника;

-анализа и оцена економских кретања;

-анализа успешности донетих стратегија;

-развој науке;

-остваривање права националних мањина;

-дефинисање степена урбанизације;

-заштита животне средине.

У случају да грађани не желе да се попишу, пописивачи и инструктори, дужни су да им објасне, у потпуности уважавајући њихову личност, значај пописа. Уколико грађани и даље не желе да дају своје податке, предвиђена је прекршајна одговорност у казненом распону од 20.000,00 до 50.000,00 динара, према пресудама које ће, по предлогу Републичког завода за статистику, изрицати надлежни прекршајни судови.

Заинтересовани грађани, могу се упознати са кратким видео материјалом у вези са Пописом 2022 на следећем линкуhttps://www.youtube.com/watch?v=AYNC2eRvpsQ.

Поред тога, обавештавамо грађане да је Инфо центар Пописа 2022, почео са радом 15. септембра 2022. године. Позивом Инфо центра путем броја телефона 0800-444-005, грађанима ће се јављати оператери који ће давати потребне информације, као и одговоре на сва питања, која се односе на Попис 2022. Позиви ка Инфо центру су бесплатни и доступни на територији целе Републике Србије, из фиксне мреже Телекома Србије мобилних мрежа. Радно време инфо центра је од 8,00-20,00 часова сваког дана.

Све информације о Попису 2022. доступне су на веб сајту Републичког завода за статистику на линку:https://www.stat.gov.rs/ и на веб сајту Пописа https://popis2022.stat.gov.rs/sr-Cyrl/.

Телефон Пописне комисије општине Уб отворен за грађане општине Уб је 064-816-0-773.

Пописна комисија општине Уб

 


Галерија


Документи


Повезане вести