Гради се нова зелена пијаца

18/09/2019 Вести Актуелно
Opstina UB | 3.SI ptičija_1568785252.png

    Уклањањем некадашњег објекта, недавно је почела изградња нове зелене пијаце на Убу, модерног покривеног здања, који ће бити завршен до пролећа. Савремено опремљен пијачни комплекс гради се на парцели површине 42 ара, а укупна вредност инвестиције износиће преко 230 милиона динара. Председник убске општине Дарко Глишић истиче да одавно постоји потреба за новом тржницом, јер је стара била неусловна и небезбедна и у њу деценијама није улагано.

    „Овај пројекат је од вишеструког значаја за општину, пошто ће наши грађани добити савремену пијацу, изграђену до највишим стандардима, а домаћи произвођачи неупоредиво боље услове за пласирање робе.  За девет месеци, на некад неугледном простору старе пијаце, нићи ће нова и велелепна, са још једним мултифункционалним објектом, што ће улепшати овај део Уба, каже Глишић.

Реализација пројекта изградње пијаце одвијаће се фазно, а радови у првој фази, чији се завршетак очекује до краја године, подразумевају градњу пословног објекта затвореног типа (локали) до улице 1. Маја, са главним улазом са улице. Како сазнајемо од дипл. маш. инж. Љиљане Ристовић, енергетског менаџера општине Уб, укупна корисна површина ових објеката  износиће близу 336 метара квадратних, док ће комплетан простор бити наткривен хоризонталном АБ таваницом и ограђен.

    -На том делу ће бити фиксне тезге, укупно 56 комада, израђене у складу са најновијим санитарним и еколошким захтевима везаним за зелене пијаце, нарочито ХAССП стандардом. Носивост тезги треба да буде до 200 килограма. Простор ће бити значајно унапређен по питању функционалности, естетике, али и комфора за кориснике пијаце, констатује Ристовић.

    Планирано је да након завршетка прве фазе, пијаца несметано функционише, док се у у делу пијаце ка ОШ „Милан  Муњас изводи друга фаза радова, која би требало да буде окончана до априла.

-     У другој фази је предвиђена комплексна изградња атрактивног, вишенаменског кружног објекта,  у чијем склопу су простори чије су намене услужног карактера и могу функционисати независно од рада саме пијаце, а орјентисане су према улици Ивана Миловановића, то јест новом делу града. Кружни објекат је мултифунционалан, постављањем мобилних тезги може се добити додатни простор за продају робе, док горња површина може да се искористи и за одржавање представа, концерата, презентација и сличних догађања. У доњем делу овог објекта планирани су и локали, објашњава Љиљана Ристовић.

    Укупна површина затворених објеката у приземљу је око 1.500 метара квадратних, а отвореног дела, који ће бити својеврсни амфитеатар, око 1.200 метара квадратних.

    Нова пијаца ће у свом саставу имати и све потребне садржаје које објекти овакве врсте иначе имају: санитарне чворове, канцеларију за инспекцију, простор за запослене и магацин за ваге


Галерија


Повезане вести