Двадесет избегличких породица добило дом на Убу

Opstina UB | Zgrada na Sandica imanju_1562587785.jpg

    На Убу је своје стамбено питање решило 20 избегличких породица из БиХ и Хрватске , које су се уселиле у нову зграду у градском насељу Сандића имање. Радови на овом објекту вишепородичног становања, са 415.690 евра, финансирани су из донаторског фонда Регионалног стамбеног програма, док је општина Уб издвојила 14 милиона динара. Станови су просечне површине 40 метара квадратних и у њима је трајно збринуто 20 избегличких породица са пребивалиштем  на територији убске општине, односно 60 корисника.

    Свечаној церемонији уручења кључева, одржаној 6. јула, присуствовао је и министар спољних послова Србије Ивице Дачића, који је истакао да Србија посвећено ради на пружању помоћи и збрињавању свих избеглих са простора бивше Југославије. Министар се посебно захвалио председнику општине Уб Дарку Глишићу, који је са својим сарадницима обезбедио део средстава, земљиште и пратећу инфраструктуру за стамбени објекат на Сандића имању.

Европска уније је поносна што је највећи донатор Регионалног стамбеног пограма и наставиће да га подржава све док се успешно не реализује до краја, рекао је амбасадор и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици на свечаности уручења кључева, док је заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, Џозеф Мелот изразио сигурност да станови нису само нови домови, већ и прилика да 20 породица поново изгради своје животе.

Испред убске општине, народна посланица Ивана Николић пожелела је породицама које су добиле станове да „уплове у нове животе и нове разлоге за срећу“ и истакла да је ово доказ да држава Србија и локална самоуправа мисле на њих, а  комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић захвалио се свим партнерима и донаторима, уз чију се подршку РСП спроводи пуним капацитетом широм Србије.

У име породица које су добиле станове, окупљенима су се обратили Милана Николић, која као избеглице из Републике Српске Крајине живи на Убу од 1995. године, као и најстарији од њено троје деце, Андреј, захваливши се што са добијањем крова над главом за њих почиње нови живот.

    Од средине деведесетих година, у општини Уб уточиште је нашло 300 породица или 1.332 особе у избегличком статусу, а кроз разне видове трајног збрињавања кров над главом до сада је обезбеђен за око 220 породица.


Галерија


Повезане вести