Обнова амбуланте у Бањанима

Opstina UB | 1554719622-Радови на реконструкцији зграде Амбуланте, фото Драгана Недељковић (1).jpg

Почетком маја требало би да буде завршена комплетна реконструкција и апаптација зграде Амбуланте у Бањанима, у којој се лечи више од хиљаду мештана тог и околних села. У приземљу, где се налазе Амбуланта и апотека, пројектом је предвиђена замена столарије и подова, постављење радијатора, рушење зидова како би се направио тоалет за особе за инвалидитетом и кречење свих просторија. Уводи се систем гејања на пелет, док ће котларница, као и хидростаница и остава, бити у подуму, који се такође комплетно реновира. Поред тога, биће замењене све канализационе, електре и водоводне инсталације.

Што се тиче спољашњег уређења, радови обухватају реконструкцију степеништа на улазу у Амбуланту, изградњу нових стаза, прилазне рампе за инвалиде, замену кровне конструкције и обнову фасаде.

Реконструкцијом Амбуланте, која функционише у саставу убског Дома здравља, не само да ће зграда добити нови изглед и бољу функционалност, већ ће се обезбедити и конфорнији услови за рад, чиме ће услуге примарне здравствене заштите бити подигнуте на виши ниво.  


Амбуланта у Бањанима смештена је у објекту некадашњег Задружног дома здравља, подигнутом 1930. године. Изграђен је захваљујући задругарима Бањанске среске здравствене задруге СОЈ, прве здравствене задруге у ваљевском крају, која је основана 1925. Земљиште за његову изградњу поклонили су Милева Ашковић и Милован Стојковић, домаћини из овог села. Њихов пример следили су бројни задругари не само из Бањана већ и суседних села дајући добровољне прилоге у новцу, грађевинском материјалу, радној снази и сточној запрези. Поред амбуланте, апотеке, лабораторије, болесничких соба, кухиње, оставе, канцеларије и магацина, дом је имао и велику салу за предавања и састанке и народно купатило.

Ова лепа зграда у центру Бањана, безмало стара девет деценија, и даље је у функцији здравствене заштите са амбулантом и апотеком у приземљу, док су на спрату станови за здавственe раднике. Одолела је зубу времена и ускоро ће засијати у новом руху.


Повезане вести