СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ ДЕПОНИЈЕ „КАЛЕНИЋ“

Opstina UB | sajt_1626267277.jpg

СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ ДЕПОНИЈЕ „КАЛЕНИЋ“

 

Очекује се да изградња Регионалног центра за управљање отпадом „Каленић“ крене почетком наредне године, а средства за радове, у износу од 26 милиона евра, обезбеђена су из кредитне линије Европске банке за обнову и развој, изјавила је министарка заштитне животне средине Ирена Вујовић током јучерашње посете Убу, где је разговарала са представницима локалних самоуправа и комуналних предузећа из Колубарског и  Мачванског округа, као и града Београда, који су укључени у овај пројекат.

-То је пројекат који ће најдуже трајати и обухватаће 500.000 становника, а самим тим нам је потребно време да спремимо неопходну документацију. Постоји тачна анализа шта градовима и општинама недостаје од планске и техничке документације и они на њеном прикупљању већ увелико раде и још ће појачати своје напоре, како бисмо за овај пројекат могли да потпишемо уговор до краја године, распишемо тендер најкасније у првом кварталу 2022. и након спроведене процедуре  и законских рокова почнемо са изградњом. За тај дан ћемо бити спремни и зато нас чека неколико месеци интензивног и тимског рада, због чега је било неопходно да се сви окупимо и видимо докле смо стигли. Важно је да будемо јединствени и да све проблеме заједнички отклањамо, пошто је дошао тренутак да пројекат о коме се дуго говорило можемо и да реализујемо. Средства су обезбеђена, а услов да их повучемо је да ми будемо спремни“, рекла је министарка Вујовић.

Локалне самоуправе су у обавези да до 31. децембра реше имовинско правне -односе, израде и усвоје локалне планове управљања отпадом и заврше планску и техничку документацију.

Како је министарка навела, радови су планирани у две фазе. Прва подразумева изградњу Регионалног центра за управљање отпадом на локацији Каленић, то јест изградњу регионалне санитарне депоније са потребном инфраструктуром, линије за сепарацију отпада, приступне саобраћајнице и далековода. У тој фази биће обухваћено 11 градова и општина првобитно укључених у пројекат: Ваљево, Обреновац, Лазаревац, Барајево, Уб, Владимирци, Лајковац, Мионица, Коцељева, Осечина и Љиг.

За другу фазу, односно успостављање регионалног система за управљање отпадом на територији локалних самоуправа које ће гравитирати ка Регионалном центру “Каленић”, у току је допуна и израда неопходне планске и техничке документације. Друга фаза подразумева изградњу потребних трансфер станица, линија за сепарацију, компостана, рециклажних дворишта и набавку опреме за сепарацију, сакупљање и транспорт отпада. У овој фази региону Каленић” би требало да се придруже још четири локалне самоуправе – град Лозница и општине Мали Зворник, Љубовија и Крупањ.  Процес придруживања је у току.

Домаћин скупа и иницијатор састанка био је председник општине Уб Дарко Глишић који је истакао да реализација пројеката депоније „Каленић“ постаје извесна.

„Дошли смо у финале и до одлука које нас стављају у колосек где више нема повратка назад. Веома сам захвалан министарски Вујовић што се концентрисала на овај пројекат и помогла нам да он дође до те фазе када можемо да размишљамо о конкретним датумима. То је близу и сви треба да гледамо како да га убрзамо и доприносемо његовој реализацији, тако што ћемо до краја године припремити сву неопходну документацију, како би почетком наредне могли да крену и радови.  Сви имамо доста проблема са одлагањем смећа, а депонија у Каленићу ће нам помоћи да их решимо“, рекао је Глишић.

Пројекат изградње Регионалне депоније комуналног отпада Каленић” у потпуностије је спреман за завршну фазу реализације, рекао је на скупу Зоран Петровић, директор Регионалног центра за управљање отпадом Еко Тамнава”, који је носилац пројекта изградње депоније. У осврту на до сада спроведене активности, он је нагласио да је израђена и потврђена комплетна просторна, урбанистичко-планска и студијска документација основа пројекта и обезбеђене све грађевинске дозволе.

„Документација је потпуно спремна, због чега је ресорно министарство овај пројект ставило на приоритетну листу за финансирање код Европске банке за обнову и развој. У наредном периоду очекују нас велике обавезе, јер оног тренутка када се Регионална депонија стави у функцију тада и све локалне самоуправе и њихова комунална предузећа морају бити спремна да преузму своје обавезе и да отпад који се генерише на њиховим локацијама допреме до постројења у Каленићу. Оне локалне смоуправе које то не учине неће ући у финансирање друге фазе пројекта, указао је Петровић.

Регион за управљање отпадом  Каленић” је према речима министарке Ирене Вујовић капитални пројекат који је од суштинског значаја за очување животне средине и унапређење квалитета живота грађана. По завршетку радова, отпад ће се на тој депонији третирати по најсавременијим стандардима. Тиме се системски решава проблем управљања чврстим отпадом и стварају услови за санацију и рекултивацију несанитарних депонија у градовима и општинама који су обухваћени пројектом.

Драгана Недељковић


Повезане вести