ПОЗОРИШНИ АМАТЕРИ РЕГИОНА ОКУПЉЕНИ НА УБУ

04/11/2021
Opstina UB | 20211101_202653_1636028923.jpg

ПОЗОРИШНИ АМАТЕРИ РЕГИОНА ОКУПЉЕНИ НА УБУ

 

Под покровитељством локалне самоуправе, а у организацији Установе културе и Аматерског позоришта „Раша Плаовић”, 11. новембра почело је традиционално јесење позоришно окупљање најбољих аматерских ансамбала са простора некадашње Југославије, 13. Repassage fest.

На церемонији свечаног отварања фестивала, многобројну публику у сали Дома културе најпре је уводним говором поздравио председник убске општине Дарко Глишић, након чега је Ненаду Јездићу, добитнику награде „Раша Плаовић“ за 2018/19. годину уручио плакету са ликом овог великана драмске игре. Награду додељује Народно позориште из Београда за најбоље глумачко остварење у сезони на свим београдским сценама, а плакету „Раша Плаовић“ Општина Уб. Престижно признање Јездићу је припало за улогу Газда Марка у представи „Нечиста крв“ према мотивима истоименог романа Боре Станковића, у драматизацији Маје Тодоровић и режији Милана Нешковића. Уследио је и разговор са лауреатом, који је водио позоришни редитељ Мирослав Трифуновић, а потом се на сцену попео и доајен српског глумишта Тихомир Станић и званично отворио 13. Репасаж фест.

У наставку вечери, убски аматери одиграли су „Бајку о позоришту” Владимира Ђурђевића, у режији Душка Ашковића.

После прошлогодишње паузе због сложене епидемиолошке ситуације, 13. издање Репасажа, који је својеврсни омаж великанима српске позоришне уметности и рођеним Убљанима, драмском писцу Александру Поповићу и глумцу Радомиру Раши Плаовићу, представља најуспешније позоришне комаде аматера из Словеније, Хрватске, Бих, Црне Горе и Србије, без ансамбла из Макеоније, који је отказао учешће због пандемије вируса корона. Уметничке домете представа и глумаца оцењује стручни жири у саставу:  Владан Гајовић, првак Драме београдског Народног позоришта, позоришни редитељ Марко Мисирача и Милан Цаци Михаиловић, глумац Атељеа 212. Жири ће своје одлуке саопштити 11. новембра, када ће бити спуштена завеса на овогодишњу међународну смотру најбољих аматерских позоришта региона, а у част победника глумци Звездаре театра извести представу Небојше Ромчевића „Пасивно пушење“, режији Егона Савина. Уз признања 13. Репасажа, том приликом ће и глумцу Игору Ђорђевићу, добитнику награде „Раша Плаовић“ за сезону 2019/2020. бити уручена истоимена плаката.

Поред пет представа у такмичарској конкуренцији, једној у ревијалном делу и једној у част победника, садржај овогодишњег фестивала чине и пратеће манифестације: промоција књиге Милана Цација Михаиловића „Чаробњак Радмиловић“, округли сто о животу и стваралаштву Александра Поповића и изложбе убских сликара Ратибора Вукојичића (Портрети славних сликара) и Душана Радишића (Пејзажи).

Драгана Недељковић


Галерија