УБЉАНКА НИЈЕ ЗАРАЖЕНА КОРОНА ВИРУСОМ И НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ

Opstina UB | unnamed_1582807664.png

Анализе обављене на Институту за вирусологију „Торлак“ показале су да седамнаестогодишња Убљанка  није заражена корона вирусом. 

Млада Убљанка се пре недељу дана вратила из Милана у Италији, где је кратко боравила, а због температуре и слабости помоћ је јуче (26. фебруара) потражила у убском Дому здравља. Због сумње да би могла бити заражена корона вирусом, транспортована је у Општу болницу Ваљево, одакле је пребачена у београдску Клинику за инфективне и тропске болести.

-Дом здравља Уб и Општа болница Ваљево испоштовали су Алгоритам активности за поступање са особама које се јављају на преглед, а могуће је да су била изложена инфекцији новим корона вирусом. Алгоритам активности донео је Институт за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут, саопштила је Општа болница Ваљево.

Поводом случаја сумње да је Убљанка оболела од овог опаког вируса, као и спекулација које су се појавиле у јавности и на друштвеним мрежама, данас је у Дому здравља Уб одржана конференција за новинаре, на којој је поновљено да је медицинско особље поступило према процедури и у складу са упуствима Института за јавно здравље.

Директорка убског Дома здравља, др Биљана Николић на почетку је поручила да грађани убске општине  немају разлога за панику и страх од корона вируса, јер пацијенткиња није инфективна.

„Јуче је забележен један сумњив случај, када смо ми у целости испоштовали принципе Алгоритма 4. Пацијента који је дошао код нас на преглед смо због сумње да би могао бити заражен корoна вирусом одвели до најближе установе, а то је Општа болница у Ваљеву. Синоћ је стигао резултат који показује да је налаз негативан, што значи да није заражена корона вирусом. Уколико нам се деси такав проблем, јуче смо показали да знамо правилно да реагујемо и предузмемо све мере заштите, како не би дошло до ширења вируса“, изјавила је др Биљана Николић, додајући да је јучерашња вест о случају сумње да је Убљанка заражена корона вирусом изазвала велико узнемирење грађана.

 „Имали смо доста лажних дојава, дезинформација, телефонских позива и Дому здравља и медицинском особљу лично, а било је и много коментара и спекулација на друштвеним мрежама. Због тога сматрам нашом обавезом да грађанима убске општине разјаснимо све појединости овог случаја и још једном повлачим да нема вируса  и нема места паници“, истакла је др Биљана Николић.

Младу Убљанку јуче је на Дечјем одељењу примила др Виолета Љубичић, која је рекла да је пацијенткиња из предострожности и према прописаној процедури упућена на даље претраге.

„Мени се јуче у току дана јавила млађа женска особа због респираторних тегоба. Ту су биле и неке друге придружене, али првенствено респираторне. Поред узете анамнезе, напоменула ми је да је претходне три недеље путовала и да, поред осталог, долази из Милана, где је у овом тренутку и карантин због корона вируса. У истом тренутку активирана је процедура која постоји за пацијенте за које сумњамо да постоји могућност да су заражени корона вирусом“, казала је др Љубичић.

 Одмах потом контактирала је епидемиолога Завода за јавно здравље Ваљево и објаснила цео случај.

„Они су ми рекли да проценимо да ли постоји могућност да се изврши појачан надзор над пацијенткињом. С обзиром на то да ова Убљанка тренутно живи са баком, појачан надзор млађе женске особе од 17 година није био могућ у том тренутку. У сарадњи са својом начелницом, педијатром, као и другим надређенима, одлучила сам да је пошаљем даље, по свим оним принципима које ми имамо и знамо. Ја знам да су се грађани уплашили због тога што су видели санитет и здравствене раднике у заштитним оделима, али таква је процедура, јер је постојала сумња. Девојка долази са путовања, осим у Италији, била је у другим земљама где постоји могућност заразе корона вирусом“.

Љубичић је такође напоменула да би здравствено стање пацијенткиње третирала као лакши облик акутне респитаторне инфекције да није сазнала за њено путовање, и нарочито боравак у Милану. Због тога је замолила грађане да буду одговорни према себи и другима, како не би долазило до непријатности, беспотребног ширења панике и лажних вести, што се сада десило.

„Били смо разочарани оним што се пише на друштвеним мрежама. Ми смо мало чудан народ - не ваља кад нешто урадимо, а не ваља кад не урадимо. И грађани имају одговорност. Замолила бих све оне који сумњају да су били у контакту са зараженим особама, као и све оне који долазе из ризичног подручја да или позову Дом здравља и распитају се како и шта треба да раде или да при уласку у здравствену установу на првом шалтеру кажу отприлике шта се дешава. На тај начин ћемо спречити ширење како бактерија, тако и вируса и друштвене мреже усмерити у правцу превентивног деловања свих“, закључила је др Виолета Љубичић.

У убском Дому здравља је пре месец дана одржан састанак тима за заштиту од болничких инфекција, на којем су прецизно дефинисане мере заштите и превентивне мере у случају заразе корона вирусом.


Повезане вести