Информација о актуелним дешавањима у вези спречавања ширења заразне болести COVID-19

Opstina UB | opstina-ub-DSC_0020_1560158547_1587464940.jpg

Информација о актуелним дешавањима у вези спречавања ширења заразне болести COVID-19

Влада Републике Србије   изменила је Уредба о мерама за време ванредног стања и која сада гласи : Ради сузбијања и спречавања ширења заразне болести COVID-19 и заштит е становништва од те болести, за време ванредног стања забрањује се кретање на јавним местима, односно ван станова, просторија и објеката за становање у стамбеним зградама и изван домаћинства (окућница):

1) лицима са навршених 70 година – у насељеним местима до 5000 становника, изузев петком од 04 до 07 часова, ради куповине намирница, као и уторком, петком и недељом у периоду од 18 часова до 01 час наредног дана, у трајању од 30 минута, у пречнику до 600 m удаљености од места пребивалишта, односно боравишта;

2) лицима са навршених 65 година – у насељеним местима преко 5000 становника, изузев петком од 04 до 07 часова, ради куповине намирница, као и уторком, петком и недељом у периоду од 18 часова до 01 час наредног дана, у трајању од 30 минута, у пречнику до 600 m удаљености од места пребивалишта, односно боравишта;

3) лицима која нису навршила 65 година ‒ од 18 до 05 часова радним данима, као и од петка од 18 часова до понедељка до 05 часова.

Ради извођења кућних љубимаца, кретање је, изузетно, у време забране, дозвољено лицима која нису навршила 65 година, у периоду од 23 часа до 01 час наредног дана, као и суботом и недељом од 08 до 10 часова, у трајању од 20 минута, највише до 200 m удаљености од места пребивалишта, односно боравишта.

Забрана кретања на јавним местима утврђена у овом члану не примењује се на грађевинске раднике ангажоване на прописно пријављеним градилиштима нискоградње и високоградње.

Кретање у време забране је дозвољено особама са развојним сметњама и аутизмом, искључиво у пратњи једне одрасле особе (једног родитеља или старатеља) највише до 200 m удаљености од места пребивалишта, односно боравишта.

Слепа, слабовида, глува или наглува лица, као и лица која се услед постојања сличних оштећења не могу кретати самостално, могу се кретати у пратњи једног пратиоца, у време када је у складу са одредбама овог члана излазак лица дозвољен.

Од данас је дозвољен рад: послодавцима из области пружања услуга, попут аутомеханичарских и вулканизерских радњи, обућара, кројача, хемиског чишћења, школа за обуку возача, као и послодавцима из области трговине на мало: књижарама, трговцима моторним возилима, бициклима, наутиком, техничком робом и грађевинским материјалом.

У складу са  Уредбом о о мерама за време ванредног стања , Општина Уб је издала препоруку за  ограничавање радног времена малопродајних објеката:

-          Понедељак – четвртак 07:00 - 17:00

-          Петак за грађане старије од 65 година 04:00 - 7:00, у продавницама које имају одобрење од стране Министрства трговине за рад у наведем временском интервалу, а за остале грађане у времену 08:00 - 17:00

Трговац може, у складу са горе наведеном препоруком да самостално одреди радно време у наведеним временском  интервалу.Број потрошача у малопродајним објектима може бити један потрошач на десет квадратних метра уз поштовање општих мера превенције и физичке удаљености потрошача.

У складу са Уредбом о мерама за време ванредног стања, Општина Уб , ће заједно са КЈП Ђунис Уб, припремити до краја ове недеље привремену локацију за отварање Зелене пијаце у Убу,  на спортском полигону Основне школе Милан Муњас Уб, са 10 инпровизованих тезги . Улаз на зелену Пијацу биће из улице Ивана миловановића (преко пута улаза у дисконт Макси). Привремена зелена пијаца радиће на овој локацији до отварање реконструисане зелене пијаце.


Повезане вести