Поново се чује школско звоно у Слатини

11/09/2019 Вести Актуелно
Opstina UB | 20190902_093515_1568179983.jpg

    Након петогодишње паузе, сеоска школа у Слатини поново је овог септембра отворила своја врата. На месту некадашњег небезбедног и оронулог старог здања, за само 45 дана никла је нова школаска зграда, површине 120 метара квадратних, која има две учионице, канцеларију за учитеља и три тоалета, као и нов намештај, сва потребна дидактичка средства и савремену ИТ технологију. За изградњу овог Издвојеног одељења памбуковчке ОШ „Свети Сава из општинске касе издвојено је више од шест милиона динара.

У школске клупе 2. септембра село је петоро ђака, али важно је да се звоно поново оглашава, рекла је директорка ОШ „Свети Сава Славица Марјановић на свечаном отварању новог објекта у Слатини, где су врпцу пресекли председник општине Уб Дарко Глишић и начелница Школске управе Ваљево Зорица Јоцић.

    „За нас је ово велики дан, јер поново почиње са радом Издвојено одељење у Слатини. Деца више неће морати да путују у школу у Бранковину или Докмир, већ ће у свом селу моћи да похађају наставу. Сви знамо да је школа битна и за опстанак села, за развој и за његов живот. Према прогнозама, у наредних осам година ово Издвојено одељење имаће 29 ученика, тако да ће се сваке године повећавати број ђака, рекла је Славица Марјановић.

    Нова школа у Слатини је од великог значаја, како за децу, тако и за њихове родитеље, нагласио је председник убске општине Дарко Глишић.

„Срећан сам зато што смо децу из Слатине успели да вратимо у своје село и да им омогућимо да наставу похађају у месту где и живе. То је посебан тренутак за нас у времену када углавном имате вест да је нека сеоска школа затворена или из неког разлога не може да ради, а овде у Слатини један сасвим супротан пример. Поред ученика, којима ће ово много значити, олакшаћемо живот и њиховим родитељима, јер више неће морати да возе децу на наставу у околна села, казао је Дарко Глишић.

Основна школа у Памбуковици ове године учествује у пилот пројекту обогаћеног једносменског рада, којим ће бити обухваћено и Издвојено одељење у Слатини, указала је Зорица Јоцић, начелница Школске управе Ваљево.

- У оквиру пројекта планиране су бројне активности, од којих ће неке моћи да се реализују и у Издвојеном одељењу у Слатини или у школском дворишту. У наредним годинама овде ће бити и припремна предшколска група, то је најмање петоро деце, тако да ће свима бити на задовољство што ће се настава одвијати у једном савременом простору, навела је Јоцић, уз констатацију да  улагати у школе значи улагати у будућност, у овом случају будућност деце из Слатине и њихових родитеља. 


Галерија


Повезане вести